Tanssi- ja liikeateljee 19-20 Lisätietoa, klikkaa.


Kuvataideateljee 19-20 Lisätietoa, klikkaa.


MINIEXA

Syksyinen sukellus ekspressiiviseen taideterapiaan

Tällä kurssilla etsimme omia tärkeitä voiman, elämänilon ja rohkeuden lähteitämme maalaten ja kirjoittaen, musisoiden, liikkuen, valokuvaten sekä keskenämme jakaen. Mitään ns. taiteellisia taitoja et tarvitse, ne löytyvät sinusta itsestäsi ekspressiivisen taideterapian (exa) menetelmien myötä.

Voimme hengähtää syvään ja kysyä itseltämme: Mitä minulle kuuluu? Miten voin? Missä olen omassa elämässäni juuri nyt? Mitä kaipaan ja tarvitsen? Luovan taidetyöskentelyprosessin kautta on mahdollista saada parempi kosketus itseensä, omiin tunteisiinsa ja tarpeisiinsa. Jokainen osaa, kaikki on oikein ja tärkeää, löytämisen ja vastaanottamisen arvoista.  

KOKOONTUMISET pe-su 4.-6.10., 18.-20.10. ja 15.-17.11. Inartes Instituutin koulutustilassa VALO Lapinlahden ent. sairaalassa Lapinlahdenpolku 8 A, 00180 Hki. Kokoontumisajat perjantaisin klo 17.30-20.30, lauantaisin klo 10-17 ja sunnuntaisin klo 10-15.

OHJAAJANA koko kurssin ajan on taideterapeutti (exa) Terhi Varjoranta. Kurssilla vierailevat myös taideterapeutit (exa) Marita Sammalmetsä, Päivi Suomalainen ja Carola Haaparinne tuoden mukanaan omat tuliaisensa: valokuvauksen, musiikin ja liikkeen. 

KURSSIN SISÄLTÖ:

Kurssin aikana pääset kokeilemaan erilaisia luovia ilmaisukeinoja: maalaamista ja musisointia, luovaa kirjoittamista, valokuvaa, liikettä ja tanssia. Niinpä voimme  ensin esim. tehdä maalauksen, josta kirjoitetaan teksti, joka voidaan esittää draamana. Maalauksen kanssa voidaan seurustella, keskustella sen kanssa tai soittaa – tai päinvastoin musiikki voidaan maalata kuvaksi tai valokuvata.  Kuva voidaan sitten vaikkapa tanssia. Työskentely voi polveilla eri taiteiden välillä osallistujien ilmaisutarpeiden ja -tapojen mukaan. Näin voimme myös oppia uusia tapoja ilmaista itseämme ja saada rohkeutta vanhojen esteiden ylittämiseen. 

Taidetyötä ei arvostella eikä arvioida taiteellisten kriteereiden mukaan vaan olennaista on itse prosessi ja sen eteneminen ja ihmisen oma kokemus siitä.

Miniexa ei korvaa Ekspressiivisen taideterapian peruskoulutusta (20 op) eikä koulutukseen haun johdantokurssia. Kyseessä ei  myöskään ole terapiaryhmä eikä se välttämättä sovi akuutissa kriisissä olevalle. Jos olet epävarma sopiiko ryhmä sinulle ja haluat keskustella asiasta, ota yhteys Terhi Varjorantaan.

HINTA 670 € sis alv 24% ja kaikki taidetarvikkeet. Ennakkomaksu 70 € maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Muut maksuerät: 27.9. 300 € ja 1.11. 300 €.

ILMOITTAUTUMINEN 20.9.19 mennessä sähköpostitse inartes@inartes.fi.  Myöhemminkin voi ilmoittautua jos vapaita paikkoja on. Tiedustelut Terhi Varjoranta terhi.varjoranta@gmail.com tai p. 040 8354942.  (Jätä mielellään tekstiviesti, niin Terhi ottaa yhteyttä.)

PERUUTUSEHDOT llmoittautuminen on sitova eikä sen yhteydessä maksettua ennakkomaksua peruutuksen sattuessa palauteta.  Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään kurssin alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. 

Valokuvauksen päivä  la 5.10.  ohj. Marita Sammalmetsä, taideterapeutti (exa),  sos.psykologi:

”Ekspressiivisessä taideterapiassa ei ole lopputulosta ilman prosessia, näin on myös terapeuttisesta näkökulmasta valokuvauksessa. Prosessi on tutkimusmatka, jossa avaudutaan pikkuhiljaa jollekin uudelle. Siinä ei etsitä jotain tiettyä, joka kuvittaisi omia toiveita tai ajatuksia. Näkemisen tapa muuttuu avautumiseksi sille, mikä tulee vastaan, alkaa puhutella. Tällaisessa prosessissa ei tarvita mitään erityisiä kuvaamisen taitoja. Kuvaaminen itsessään avaa näkemään myös “sisäisillä silmillä”. Prosessi ja kuvat voivat auttaa näkemään omia kysymyksiä uudella tavalla tai tuomaan niihin uusia näkökulmia.”  

Musiikin päivä la 19.10.  ohj. Päivi Suomalainen, taideterapeutti (exa), musiikinohjaaja, työnohjaaja:

”Oletko resonanssissa? Tunnetko rytmin ja äänesi voiman? Tervetuloa kokemaan tämänhetkistä suhdettasi musiikkiin, tutkimaan sen mahdollisuuksia omassa elämässäsi. Kuunnellaan, hengitetään, herkistytään ja energisoidutaan ryhmässä ja yksilöllisesti. Nautitaan leikistä ja kaikista tunteista vuorovaikutuksessa toisiimme. Meissä jokaisessa elävä rytmi ja äänen värähtelyt odottavat käyttämistä aidolla omalla tyylillä, jota voi ihmetellä ja arvostaa. Mukana kulkevat liike ja värit, sekä tietenkin hiljaisuus.”

Liikkeen päivä  la 16.11.  ohj. Carola Haaparinne, taideterapeutti (exa), tanssija:

”Lähdemme liikkeelliselle tutkimusmatkalle itseemme. Harjoitamme instrumenttiamme. Herkistymme aistimaan ja tuntemaan omaa ja toisessa asuvaa liikettä. Matkalla meitä on opastamassa maa, johon juurin olemme kiinnittyneet, sekä meitä ympäröivä ilma keveydessään. Ruumiimme järjestelmien kautta voimme kohdata itsellemme ehkä tuntemattomampiakin liikkeellisiä laatujamme. Tunnustellen, kuunnellen, kunnioittaen itseä ja muita astua nöyränä tuntemattomaan.” 


SYDÄMEN VUODENAJAT 

Ekspressiivisen taideterapian viikonloppu 8.-10.11.19 Ystävyyden majatalossa Salon Kruusilassa.Aloitamme perjantai-iltana päivällisellä klo 18 ja päätämme sunnuntaina n. klo 15


Talven ruukku on lunta täynnä
kesän ruukku ruusunlehtiä
syksyn mätäneviä vaahteransormia
Mutta kevään ruukku on tyhjä… (Rakel Liehu)


Luonnon rytmi ja kiertokulku, vuodenaikojen kehä kuvaavat myös ihmisen elämää ja elämän koko prosessia ja muutoksen merkitystä siinä. Luonnossa kesä on kääntynyt syksyksi. Syksyn maisemaa hallitsevat pelkistyminen olennaiseen, luopuminen. Toisaalta syksy on sadonkorjuun aikaa. Mitä vuodenaikaa elän omassa elämässäni? Mikä elämässäni on levossa, hiljaa uinumassa talven sylissä? Mitä uutta on syntymässä, ehkä vasta aavistuksena? 

Vuodenaikojen rytmi luonnossa vie meidät oman elämämme katseluun. Tällä kurssilla vaellamme oman sisäisen maailmamme maisemissa maalaten ja kirjoittaen, liikkuen, hengitellen, yksin ja yhdessä toisten kanssa. . Mitään ns. taiteellisia taitoja et tarvitse, ne löytyvät sinusta itsestäsi ekspressiivisen taideterapian menetelmien myötä. Luovan taidetyöskentelyprosessin kautta on mahdollista saada parempi kosketus itseensä, omiin tunteisiinsa ja tarpeisiinsa. Jokainen osaa, kaikki on oikein ja tärkeää, löytämisen ja vastaanottamisen arvoista. 
Käytämme helppoja nestemäisiä peitevärejä ja öljypastelliliituja.. Ohj. taideterapeutti Terhi Varjoranta. 

Hinta 145 e (sis.alv 24% ), sisältää kaikki taidetarvikkeet. EARLY bird -hinta 130 e 10.10. mennessä ilmoittautuneille. Majatalo tarjoaa 2 vrk: n täysihoidon 1-2 hh 140 e. 

Ilmoittautuminen terhi.varjoranta@gmail.com tai p. 040 8354942 (jätä mielellään soittopyyntö tekstiviestillä).

Tutustu majataloon http://www.ystavyydenmajatalo.fi/
Kurssitilamme SOVINTO sijaitsee Ystävyyden majatalon 2. kerroksessa. Koska rakennuksessa ei ole hissiä, kurssi valitettavasti sopii huonosti liikuntaesteisille.


Feministinen taideterapiaryhmä

Feministiseen taideterapiaryhmään voi tulla käsittelemään sukupuoli-identiteettiin, stereotypioihin ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä sekä omien näkemysten yhteentörmäyksiä yhteiskunnan asettamien normien kanssa. Taideterapiassa voi etsiä omia voimavarojaan ja vahvistaa itsetuntemustaan. 

Mitään taiteellista osaamista ei tarvita. Taidetyöskentelyssä ajatukset ja tunteet tulevat näkyviksi kuvina ja silloin niitä on helpompi tarkastella. Terapeutti ohjaa osallistujat intuitiiviseen maalaamiseen ja kirjoittamiseen.

Pienessä ja luottamuksellisessa terapiaryhmässä (4–6 osallistujaa) jokainen voi keskittyä omaan prosessiinsa ja jokainen päättää itse, minkä verran haluaa jakaa ryhmän kanssa. Toisaalta juuri ryhmä ja yhdessä tekeminen voivat muodostua keskeisiksi terapeuttisiksi elementeiksi. Ryhmä kokoontuu 5 kertaa 2,5 tuntia kerrallaan.

Aika: Maanantaisin 2.9.–30.9.2019 klo 17.30–20.00 (5 kertaa)

Paikka: Lapinlahden vanha sairaala, Lapinlahdenpolku 8, Helsinki

Hinta: 100 €  (sisältää kaikki taidetarvikkeet)

Käytämme myrkyttömiä guassivärejä.  

Ohjaajana toimii 4. vuosikurssin taideterapiaopiskelija Minna Hujanen. 

Terapiaryhmä on osa opintoihini kuuluvaa harjoittelua. 

Ilmoittautumiset osoitteeseen: hujanen.minna@gmail.com

Osallistujat haastatellaan etukäteen puhelimitse. 

Lisätietoa ekspressiivisestä taideterapiasta: www.inartes.fi

Mikäli olet kiinnostunut ryhmästä, mutta ajankohta ei sovi sinulle, voit silti laittaa viestiä. Syksyllä 2019 ja keväällä 2020 on tarkoitus järjestää myös muita samanlaisia ryhmiä.


Energiaa ja läsnäoloa taideterapian avulla

– Ryhmä täynnä!

Avoin taideterapiaryhmä alkaa – tule mukaan

Aloita uusi vuosi taideterapian elvyttävällä voimalla. Avoin taideterapia-ryhmä alkaa 13.2.2019 ja kokoontuu keskiviikkoiltaisin 8 kertaa peräkkäin klo 17.15–20.30.

Mitä on ryhmämuotoinen taideterapia ja kuka voi tulla mukaan?

Ekspressiivinen taideterapia sopii kaikille, jotka haluavat pohtia oman elämänsä kysymyksiä.  Nyt alkava ryhmä on suunnattu erityisesti jaksamisen kanssa kamppaileville, voimavarojen lisäämiseksi.

Taideterapia elvyttää ja lisää läsnäoloa tässä hetkessä. Tärkeää on itse työskentelyprosessi ja sen merkitys tekijälle. Mitään ei tarvitse osata eikä taidetöitä arvioida ns. taiteellisin kriteerein. Työskentelyssä käytetään useita eri taiteenlajeja; maalaus, liike, ääni, sanat – eri taidemuotojen vuoropuhelu syventää terapeuttista kokemusta.

Taidetyön lisäksi terapiassa reflektoidaan omaa työskentelyä, keskustellaan ja yhdistetään työskentelyä omaan arkeen. Ryhmämuotoisessa terapiassa tutkimme ilmiöitä sekä oman työskentelyn että ryhmätyöskentelyn avulla.

Ryhmää ohjaavat Inartes Instituutin kolmannen vuoden taideterapeuttiopiskelijat Maaria Tuhkunen ja Leena Junnila. Ryhmään mahtuu mukaan 8 osallistujaa.

Paikka:    Inartes instituutti, Lapinlahdenpolku 8 A, 2 krs / työtila Valo

Aika:        13.2.–3.4. 2019,  keskiviikkoisin klo 17.15–20.30

Hinta:      120 euroa

Ilmoittautumiset viimeistään sunnuntaina 27.1. sähköpostitse:

leena@onnijailona.fi tai maaria.tuhkunen@gmail.com

Ryhmän ohjaajat haastattelevat ilmoittautuneet puhelimitse tammikuun lopussa.


Elämän puu

Ekspressiivisen taideterapian viikonloppukurssi 2.-3.3.2019 klo 12-17 Lapinlahden lähteellä Helsingissä.

Minkälainen on sinun elämänpuusi? Miten elämän voima on saanut puussasi virrata? Miten elämän tuulet ovat sinua muokanneet?
Elämän puu on vahva alkukuva, joka yhdistää meidät kaikkeen, kaikkiin ja kaikkeuteen. Mitä lauluja linnut oksillasi laulavat, mitä tarinoita kertovat?

Elämän puu –kurssilla tutkimme omaa käsitystä itsestämme ja elämänvoimastamme maalaten ja kirjoittaen, hengitellen ja liikkuen – yksin ja yhdessä toisten kanssa. Mitään taiteellisia taitoja et tarvitse, ne löytyvät sinusta itsestäsi ekspressiivisen taideterapian menetelmien myötä. Jokainen osaa, kaikki on oikein, löytämisen ja vastaanottamisen arvoista. Käytämme mm. helppoja peitevärejä ja öljypastelliliituja.  Ryhmään mahtuu max 10 osanottajaa.

Ohj. taideterapeutti Terhi Varjoranta.
Hinta 135 e (sis.alv 24% ), sisältää kaikki taidetarvikkeet sekä kahvin/teen. EARLY BIRD -hinta120 e 4.2. mennessä ilmoittautuneille.

Ilmoittautuminen terhi.varjoranta@gmail.com tai p. 040 8354942 (jätä mielellään soittopyyntö tekstiviestillä).

Kurssipaikkamme Inartes Instituutin koulutustila VALO sijaitsee Lapinlahden entisen sairaalan rakennuksessa Helsingissä. Koska rakennuksessa ei ole hissiä, kurssi sopii valitettavasti huonosti liikuntaesteisille.
kts. www.lapinlahdenlahde.fi


Elämän puu

Ekspressiivisen taideterapian viikonloppu 22.-24.3.2019 Ystävyyden majatalossa Salon Kruusilassa.

Aloitamme perjantaina päivällisellä klo 18 ja päätämme sunnuntaina noin klo 15.

Ohjaaja: taideterapeutti, työnohjaaja , TM Terhi Varjoranta

Minkälainen on sinun elämänpuusi? Miten elämän voima on saanut puussasi virrata? Miten elämän tuulet ovat sinua muokanneet?
Elämän puu on vahva alkukuva, joka yhdistää meidät kaikkeen, kaikkiin ja kaikkeuteen. Mitä lauluja linnut oksillasi laulavat, mitä tarinoita kertovat?

Elämän puu –kurssilla tutkimme omaa käsitystä itsestämme ja elämänvoimastamme maalaten ja kirjoittaen, hengitellen ja liikkuen – yksin ja yhdessä toisten kanssa. Mitään taiteellisia taitoja et tarvitse, ne löytyvät sinusta itsestäsi ekspressiivisen taideterapian menetelmien myötä. Jokainen osaa, kaikki on oikein, löytämisen ja vastaanottamisen arvoista. Käytämme mm. helppoja peitevärejä ja öljypastelliliituja.  Ryhmään mahtuu max 10 osanottajaa.

Kurssin osallistumismaksu  135 e sis. alv 24 % sekä kaikki taidetarvikkeet. 21.2. mennessä ilmoittautuneille EARLY BIRD -hinta 120 e. Lisäksi majoitus ja täysihoito Ystävyyden majatalossa 1-2 hh 125 e.

Ilm. terhi.varjoranta@gmail.com tai puh. 040 8354942 (jätä miel. tekstiviesti, niin soitan takaisin).

Majatalon puulämmitteinen sauna lämpiää joka ilta ja kirkasvetiseen pikku järveenkin voi pulahtaa, jos vain tarkenee.  Majataloon on helppo tulla julkisillakin, bussipysäkki Helsingin ja Turun suunnasta on noin 500 m päässä. Työskentelytilamme sijaitsee hissittömän talon 2. kerroksessa, joten se valitettavasti sopii huonosti liikuntaesteisille.

Tutustu majataloon http://www.ystavyydenmajatalo.fi/

Tutustu ekspressiiviseen taideterapiaan  www.inartes.fi


Sisäisen puutarhani maisemia

Ekspressiivisen taideterapian viikonloppu 17.-19.5.2019 Ystävyyden majatalossa Salon Kruusilassa.

Aloitamme perjantaina päivällisellä klo 18 ja päätämme sunnuntaina noin klo 15.

Ohjaaja: taideterapeutti, työnohjaaja , TM Terhi Varjoranta

Tällä kurssilla vaellamme oman sisäisen maailmamme maisemissa maalaten ja kirjoittaen, liikkuen, hengitellen ja keskenämme jakaen. Mitään ns. taiteellisia taitoja et tarvitse, ne löytyvät sinusta itsestäsi ekspressiivisen taideterapian menetelmien myötä. Luovan taidetyöskentelyprosessin kautta on mahdollista saada parempi kosketus itseensä, omiin tunteisiinsa ja tarpeisiinsa. Jokainen osaa, kaikki on oikein ja tärkeää, löytämisen ja vastaanottamisen arvoista. Käytämme helppoja nestemäisiä peitevärejä ja öljypastelliliituja. Ryhmään mahtuu max. 10 osanottajaa.

Hinta 135 e sis.alv 24% , sisältää kaikki taidetarvikkeet sekä kahvin/teen. EARLY BIRD -hinta 120 e 15.4. ilmoittautuneille.
Lisäksi majoitus ja täysihoito Ystävyyden majatalossa 1-2 hh 125 e.

Ilm. terhi.varjoranta@gmail.com tai puh. 040 8354942 (jätä miel. tekstiviesti, niin soitan takaisin).

Majatalon puulämmitteinen sauna lämpiää joka ilta ja kirkasvetiseen pikku järveenkin voi pulahtaa.  Majataloon on helppo tulla julkisillakin, bussipysäkki Helsingin ja Turun suunnasta on noin 500 m päässä. Työskentelytilamme sijaitsee hissittömän talon 2. kerroksessa, joten se valitettavasti sopii huonosti liikuntaesteisille.

Tutustu majataloon http://www.ystavyydenmajatalo.fi/

Tutustu ekspressiiviseen taideterapiaan  www.inartes.fi